Centrul de plasament pentru persoane adulte şi vîrstnice
Beneficiari ai Centrului – cetăţenii Republicii Moldova şi străinii specificaţi la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 274 din 27 decembrie 2011 privind integrarea străinilor în Republica Moldova, care au atins vîrsta standard de adult/vîrstnic şi care, din cauza unor circumstanţe de natură fizică sau socială, au o capacitate scăzută de autodeservire, necesită supraveghere, asistare şi îngrijire specializată;
persoane vîrstnice – persoane care au atins vîrsta standard de pensionare conform prevederilor legislaţiei;
persoane adulte — persoane care au depăşit vîrsta adolescenţei (de la 18ani pînă la vîrsta de pensionare ).
persoane cu dizabilităţi — persoane care au deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, deficienţe care, în interacţiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină şi efectivă a persoanelor în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi.
plasament temporar – perioadă de plasament al persoanei adulte în cadrul Centrului, cu o durată de pînă la şase luni de zile, în scopul depăşirii situaţiei de dificultate în care se află. Plasamentul se realizează în baza evaluării necesităţilor, obiectivelor planului individualizat de asistenţă şi cererii personale;
plasament de lungă durată – perioadă de plasament al persoanei adulte în cadrul Centrului, cu o durată nedeterminată, cu prestarea spectrului de servicii în corespundere cu necesităţile stabilite în planul individualizat de asistenţă şi cererea persoanei.

Începînd cu anul 2013 pe lîngă Direcţia Asistență Socială şi Protecție a Familiei Ungheni în colaborare cu Asociaţia Keystone Moldova, în cadrul Proiectului „Comunitate Incluzivă Moldova”, funcționeaza Serviciul social: „Respiro”, instituit prin decizia 1/26 din 28.02.2013 a Consiliului raional Ungheni.
Beneficiari ai Serviciului – persoane cu dizabilităţi severe, selectate în conformitate cu criteriile de admitere a beneficiarilor în cadrul Serviciului.
Solicitant al Serviciului – părintele, reprezentantul legal, membrul familiei, ruda, persoana implicată în îngrijirea continuă a persoanei cu dizabilităţi severe, care depune cerere de acordare a Serviciului;
Scopul Serviciului este acordarea asistenţei specializate timp de 24 de ore persoanelor cu dizabilităţi severe pe o perioadă de maximum 30 de zile pe an, timp în care familiile, rudele sau persoanele care le îngrijesc beneficiază de o perioadă de repaus.
Obiectivele Serviciului sînt următoarele:
- cazarea, alimentarea, asigurarea condiţiilor minime de trai şi a condiţiilor igienico-sanitare necesare beneficiarilor Serviciului;
- protecţia, supravegherea stării de sănătate, îngrijirea şi suportul beneficiarilor;
- dezvoltarea abilităţilor de autoservire şi de autonomie şi a climatului favorabil dezvoltării personalităţii beneficiarilor Serviciului;
- după caz, asigurarea accesului beneficiarilor la educaţie;
- asigurarea socializării beneficiarilor, dezvoltarea relaţiilor cu comunitatea;
- dezvoltarea abilităţilor beneficiarilor pentru o viaţă independentă în comunitate;
- consilierea psiho-socială şi sprijin pentru părinţi/îngrijitori în vederea depăşirii situaţiilor de criză.
Serviciu dispune de 2 dormitoare . Un dormitor este dotat cu paturi multifunctionale.
Beneficiarii au accces direct la sala de sufragerie , grupul sanitar ( acces pentru persoanele cu scaun rulant ) si spatiu cu posibilitati de petrecere a timpului liber.
In general acest serviciu este unul binevenit atit pentru familie cit si pentru copii . Copii privesc acest serviciu ca pe o tabara de odihna , ca pe un loc ,,ca in familie », sau ca pe un loc unde toti ii iubesc si pot spune tot ce gindesc si ce isi doresc. Fiecare angajat are timp si rabdare sa raspunda la toate intrebarile copiilor.
Referitor la atitudinea parintilor fata de aflarea copilului in serviciu acesta este una pozitiva , parintii sint deschisi spre colaborare .
Spatiu cu posibilitati de petrecere a timpului liber
Pentru admiterea in Serviciu , solicitantul , depune o cerere scrisa la asistentul social comunitar , la prestatorul de serviciu sau la DASPF Ungheni .
Cererea este insotita de urmatoarele documente :
- Copia actului personal de identitate ;
- Copia actului de invaliditate a persoanei cu dezabilitati care urmeaza a fi plasata in Serviciu ;
- Copia certificatului de invaliditate a persoanei cu desabilitati care urmeaza a fi plasat in serviciu ;
- Extrasul – trimitere (formularul nr.27/e ) , fisa medicala de ambulatoriu (formular nr. 25/e ) sau carnetul de dezvoltare a copilului ( formularul nr. 112/e ) ;
- Acordul in scris a beneficiarului sau a reprezentantului legal in cazul beneficiarului minor ori declarat incapabil de instanta de judecata .
Sediul serviciului social „Respiro” se află în cadrul Centrului de plasament «Cuplu părinte –copil» din or. Sculeni . Pe adresa : or. Sculeni
Sediul Centrului de plasament temporar pentru persoanele fără adăpost, comuna Sculeni, str. Alexandru cel bun, nr. 16
Ședința comisiei privind protecția adultului în situație de risc social
La data de 05.11.2018 în sala de protocol a Consiliului Raional a avut loc Ședința comisiei privind protecția adultului în situație de risc social
- Cu privire la plasamentului persoanelor vulnerabile în Centre, și in serviciile sociale de plasament.
În cadrul ședinței au fost discutate 8 dosare ale persoanelor adulte și cu dizabilități care se află într-o situație de risc. Alte 4 cazuri din cele plasate anterior au intervenit în scopul prelungirii plasamentului. Astfel 12 persoane și-au găsit suport și cămin sufletesc pentru perioada rece a anului.
1 Octombrie «Ziua internațională a persoanelor în etate»
1 Octombrie «Ziua internațională a persoanelor în etate».Copii de la liceul teoretic Sculeni ne-au felicitat și prezentat un mic concert.Mulțumim conducerea Consiliului raional și DASPF Ungheni pentru cuvintele placute și de încurajare.
La mulți ani dragii noștri !
Vizită placută a vecinilor noștri
Cîteva zile în urmă am fost surprinși de o vizită placută a vecinilor noștri — beneficiari al serviciului » Respiro» din cadru Centrului de plasament Sculeni. Zîmbete ,dulciuri,ocupații plăcute.
Cu ajutorul protezelor Alioșa va începe să uite de carucior
Pe data de 23.05.2018 am plecat la Chișinău la Centrul de protezare pentru probarea protezelor lui Alioșa. Lungă a fost strada … dar cu ajutorul bunului Dumnezeu, d-lui va începe să uite de carucior.
Au fost plantați circa 200 de copaci
Suntem mîndri să raportăm! Săptămîna trecută am finalizat plantarea parcului de foioase. Lucrări începute primăvara devreme dar, în total au fost plantați circa 200 de copaci, dintre care: tei, frasini, salcîmi și alte specii.
Vizită de lucru în Romănia jud. Bacău
În perioada de 25 și 26 Aprilie 2018 la inițiativa DASPF Ungheni cît și a Așezămîntului Social-Filantropic Sf.Voevod Ștefan cel Mare-Hîrja, o echipă de specialiști de la Centrul de plasament pentru persoane adulte și vîrstnice — Sculeni a efectuat o vizită de lucru în Romănia jud. Bacău. Schimbul de bune practici,acumularea de noi cunoștințe în domeniul asistenței și protecției sociale cît și crearea de noi legături prietenești, au stat la baza vizitei.Colectivul Centrului muțumește administrația DASPF Ungheni, cît și» AsociațiaSf. Voevod Ștefan cel Mare’, pentru organizare și ospitalitate.
Schimb de bune practici cu colegii de la Azilul PVPD din Călărași
Pe data de 23.03.2018 echipa multidisciplinara de la Centrul de plasament Sculeni a fost oaspete la Azilul PVPD din Calaras. Schimbul de experiente si capatarea de noi cunostinte la prestarea serviciilor sociale, a fost motivul deplasarii de lucrul .Dupa parerea noastra vizita a fost productiva.Dat fiind faptul,tindem sa multumim colegii de la Azilul de la Calaras,pentru ospitalitate si programul bine –organizat.
Centrul de plasament Sculeni, organizeaza si petrece cu succes sarbatorile de Paste
Traditional in fiecare an, administratia Centrului de plasament Sculeni, organizeaza si petrece cu succes sarbatorile de Paste. Se efectuiaza curateniile de primavara a curtii si a teritoriului aferent ,se inprospateaza incaperile. Un capitol aparte este pregatirea bucatelor de sarbatoare,coacarea cozonacilor ,vopsirea si icondeerea oalor cit si organizarea unei expozitii cu lucrari pascale executate de beneficiari.Beneficiarii au parte de o masa mai copioasa si traditional de un paharel de vin bun.Hristos a inviat !
Schimb de bune practici și experiența profesională
Pe data de 27.03.2018 la” Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice Sculeni” , a fost organizată o masă rotundă cu participarea Specialiștilor principali de la DASPF și a colegilor de la ”Centrul de reabilitare și integrare socială a bătrânilor Ungheni”. Scopul — schimbului de bune practici și experiența profesională,discuții referitoare la standardele minime de calitate.
«Femeia — Creatura care trebuie iubită»
Materiale necesare
Sala de festivități-copacul speranțelor, expoziție de lucrări ale beneficiarilor, activitățile în imagini, mărțișoare confecționate de către beneficiari, pentru toate doamnele ( beneficiari și angajați), felicitare+ mesaj de felicitare, flori, masă de sărbătoare, mărțișor mare în antreu + ghiocei din hârtie creponată, felicitare A4…
Desfășurarea activității
La data de 7 martie 2018, în incinta Centrului de plasament pentru persoane adulte și vârstnice Sculeni, s-a petrecut sărbătoarea ”Femeia – creatura care trebuie iubită”
Au fost prezenți toți beneficiarii și respectiv toți angajații. Pentru Doamne au fost pregătite din timp mărțișoare croșetate, flori și felicitări. A fost organizată o masă de sărbătoare, la care au avut cuvânt de felicitare:
— Managerul Centrului D-l Leucă Nicolae;
— Asistentul social Mustaeță Elena;
— Psihologul Burdulescu Nina;
— Asistentul social Leucă Tatiana;
— Beneficiarul Ciobanu Vasilii.
Cadourile au fost oferite de Managerul Centrului Leucă Nicolae și din partea Parohului Bisericii „Sfânta Maria” din Sculeni Bartolomeu-Turtureanu au fost înmânate flori vii.
Felicităm toți Beneficiarii Centrului cu venirea Postului Cel Mare
Pe data de 02.03.2018 am fost vizitați de părintele Bartolomeu și părintele Sergiu, Felicităm toți Beneficiarii Centrului cu venirea Postului Cel Mare și cu primirea Sf. Împartășanii.
Schimb de bune practici între un grup de asistenți sociali comunitari
La data de 26.02.2018 a a vut loc un schimb de bune practici între un grup de asistenți sociali comunitari din raionul Ungheni și specialiștii centrului de plasament pentru persoane adulte și virstnice,, cu scopul de a valora niște idei comune și a stimula spiritul de lucru în echipă.
Ajutor umanitar din partea FFF IB ,,Oamenii generoşi,,
Ajutor umanitar sub formă de haine uzate şi articole protetico-ortopedice din partea FFF IB ,,Oamenii generoşi,, pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru persoane adulte şi vîrstnice
Momente din viața noastra de zi cu zi
Ținem sa va mulțumim pentru cadoul de valoare acordat centrului. Sarbatori fericite!
Seminar de instruire cu tematica: „Regulile de securitate în cadrul situațiilor de urgență”
În cadrul Centrului pentru persoane adulte și vîrstnice Sculeni a fost desfașurat un seminar de instruire cu tematica: „Regulile de securitate în cadrul situațiilor de urgență ”.
Specialiștii din cadrul situațiilor excepționale au petrecut o instruire atît cu angajații cît și cu beneficiarii privind procedeele de salvare și acțiunile în cazul unui incendiu sau cutremur de pămînt, fiind petrecută apoi o simulare a unui incendiu. Constantin Potlog, șef adjunct a Direcției de asistență socială a menționat că în cadrul instituției sociale sunt plasate persoane vîrsnice a căror mobilitate este redusă, iar modul de comportament în eventualitatea producerii unui incendiu sau cutremur este primordial în asigurarea incolumității persoanelor.
O oră de sfaturi duhovnicești
Astăzi, 30 octombrie am organizat o altă oră de religie pentru beneficiarii plasați în serviciu. O oră în care am avut parte de noi sfaturi duhovnicești care ne-au mai luminat mințile și care de fiecare dată ne conving că trebuie să fim mai buni, mai indulgenți și mai binevoitori. La final am participat cu toții la o rugăciune în ,,mica noastră bisericuță,, cum îi spunem noi. Aceste ore de religie vin ca o binecuvîntare peste noi, de aceea așteptăm cu drag fiecare întrevedere a noastră cu părintele.
Act caritabil pentru un tinar din Ungheni
Astăzi la data de 7 octombrie i-am avut ca oaspeți pe cîțiva reprezentanți ai Centrului rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vîrstnice din cadrul Asociației ,, Sfîntului Voievod Ștefan cel Mare,, — Hîrja (România, județul Bacău). Scopul vizitei acestor reprezentanți a fost unul caritabil desigur. I-au impresionat cazul tragic al lui Ghenadie Tverdohleb, băiatul care acum aproximativ 2 ani a fost strivit de tren, iar în urma acestei întîmplări nefaste, Ghenadie a rămas fără picioare și fără mîna stîngă. Cu suportul specialiștilor din cadrul Direcției de asistență socială și protecție a familiei Ungheni s-a reușit plasarea lui Ghenadie pe o perioadă de o lună de zile în Centrul de la Bacău pentru a-i face cunoștință cu alte locuri pitorești ai României și pentru a socializa cu alte categorii de persoane. Scopul comun al nostru și al oaspeților de astăzi este să-i găsim lui Ghenadie un loc de trai stabil, un mediu social confortabil pentru necesitățile sale, deaceea sperăm ca această perioadă să-i deschidă noi orizonturi și noi oportunități. Îl aștepăm pe Ghenadie cu noi impresii.
Istorii de suflet
L-am văzut pe Vadim de departe… se deplasa mai greu, însă cu dîrzenie . Mi-am dat seama că ne căuta pe noi, cei de la serviciul „Respiro”. L-am primit cu drag în colectivul nostru și am incercat zi de zi să descoperim cine e omul care se ascunde sub acest chip blînd și dur… copil și matur.
Cu toate că diagnostiul dur al lui Vadim – paralizie cerebrală infantilă nu le permite unora să se manifeste prea mult, el a reușit să învingă toate stereotipurile și s-a dovedit a fi un băiat independent, responsabil de orice sarcină pe care o îndeplinea și de orice obiect care i se încredința. Era o fire sociabilă și deschisă mereu spre comunicare. Discutînd adesea cu el diverse subiecte am constatat că aici la noi el a reușit să-și facă prieteni pe care acasă nu-i poate avea din cauza insuficienței contactului cu societatea și din lipsa încrederii mamei în forțele proprii ale copilului ei. Vadim a mărturisit că aici a avut libertatea pe care și-ar dori s-o aibă și acasă. În puțin timp El a reușit s-o cunoască pe Valeria – o fetiță frumoasă ce a venit în serviciul „Respiro” cu cîteva zile mai tîrziu. El bărbat fiind încerca mereu să o ajute, ea era o companie perfectă pentru el – celui căruia îi lipsea afecțiune și înțelegere. Vadim ne-a dat multor dintre noi o lecție de viață prin străduința de a îndeplini sarcini independent și respectul cu care trata oamenii indiferent de clasa socială a acestora. El a fost unicul beneficiar care nu-și dorea să plece acasă, mărturisindu-ne că suntem o gazdă bună și prietenoasă.
A plecat oarecum supărat de la noi… supărat că părăsește acest climat favorabil pe care noi i l-am oferit, supărat că se reîntoarce la stilul monoton de viață pe care nu-l poate accepta și care nu-i este caracteristic. Ne-a mărturisit că așteaptă cu nerăbdare să ne ravadă la anul viitor.
L-am urmărit pe Vadim de departe… și-a întors de cîteva ori privirea înapoi… suntem siguri că îi vom simți lipsa.
jQuery(document).ready(function($) {
jQuery('#istorii-de-sufletpjc').frs({
animation : 'horizontal-slide', // horizontal-slide, vertical-slide, fade
animationSpeed : 800, // how fast animtions are
timer : true, // true or false to have the timer
advanceSpeed : 3500, // if timer is enabled, time between transitions
pauseOnHover : false, // if you hover pauses the slider
startClockOnMouseOut : false, // if clock should start on MouseOut
startClockOnMouseOutAfter : 800, // how long after MouseOut should the timer start again
directionalNav : true, // manual advancing directional navs
captions : true, // do you want captions?
captionAnimation : 'fade', // fade, slideOpen, none
captionAnimationSpeed : 800, // if so how quickly should they animate in
bullets : true, // true or false to activate the bullet navigation
bulletThumbs : true, // thumbnails for the bullets
bulletThumbLocation : '', // location from this file where thumbs will be
navigationSmallTreshold: false,
navigationSmall: 600,
skinClass: 'frs-skin-default',
width: 650,
height: 350,
sbullets: false,
sbulletsItemWidth: 200,
continousSliding: false,
jsOnly: false
});
/**
* touchSwipe
*/
jQuery('#istorii-de-sufletpjc-slideshow .frs-slide-img').swipe(
{
swipeLeft:function(event, direction, distance, duration, fingerCount) {
$('#istorii-de-sufletpjc-slideshow .frs-slider-nav .frs-arrow-right').click();
},
swipeRight:function(event, direction, distance, duration, fingerCount) {
$('#istorii-de-sufletpjc-slideshow .frs-slider-nav .frs-arrow-left').click();
},
triggerOnTouchLeave:true
});
})
Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice Sculeni
Notă informativă despre activitațile Centrului în anul 2017
În conformitate cu planul de dezvoltare pentru anul 2017, în care au fost stipulate mai multe activități ,s- au realizat următoarele:
— Asigurarea beneficiarilor cu servicii de specialitate (asistență socială, protecție socială, asistență igienico-sanitară, asistență medicală- primară, consiliere psihologică, reabilitare).
-Pe parcursul anului la Centrul au fost plasate diferite categorii de beneficiari, dintre care: 20 de vârstă pensionară,5 persoane adulte,13 cu dizabilități ( 6 –in scaune cu rotile,1- nevăzător,1- deplasare cu premărgător). Media lunară pe perioada de iarnă-38 persoane, pe perioada de vară -16 persoane. Contra plată-3 persoane, „Respiro”-2 persoane.
Angajații care activează în număr de 23, au implementat planul strategic de dezvoltare, au fost instruiți în domeniul securității în muncă,au fost convocate ședințe cu personalul angajat, cu privire la analiza fișelor postului.
-În rezultatul colaborării cu Parohul Bisericii Turtureanu B. au fost săvârșite slujbe și împărtășanii a beneficiarilor de mai multe ori;
Au fost organizate toate sărbătorile calendaristice:
1 ianuarie-Anul Nou
7-8 ianuarie-Crăciunul
8 martie, Paștele, 1 mai, 9 mai, 27 august, 31 august.
-A fost organizată Ziua persoanelor în etate, unde au fost invitați și conducerea DASPF Ungheni.
Au fost organizate lucrări în solar și grădină, de amenajare a teritoriului aferent, dar și activități de meșteșugărit (croșetare, tricotare, lucrul cu hârtia, împletitul din fibre vegetale-pănușa de porumb)…
Rezultate obținute:
-S-au plantat 90 de pomi în livadă, 20 de tei. Este pregătit terenul pentru plantarea a 80 de butași de viță de vie.
— Schimb de bune practici cu Centre de plasament din România și R. Moldova.(Hirja ,Iasi,Falesti)
— S-au perfectat actele beneficiarului Tverdohleb Ghennadi pentru obținerea Vizei de lungă ședere în C P Hârja, România (pînă la 18.05.2018)
-Se mențin legături cu rudele beneficiarilor din Rusia, Portugalia, Italia,Belgia… prin intermediul surselor de comunicare.
În anul 2017 au fost efectuate diverse lucrări de reparație și întreținere a localurilor, cât și a rețelelor inginerești ale Centrului.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.